Blandband

12 Jan 2017

Början av 90-talet. De fanns överallt. Drösvis. Egentligen spelade det ingen roll om du ville ha de eller inte. Du fick dem ändå.

Blandbanden.

För mig fanns det två varianter av blandband. Dels de som ständigt satt redo i bandspelaren för att snabbt kunna spela in vad som nu spelades på radion. Men även de som omsorgsfullt planerades utifrån den rätta dramaturgin och musikaliska uppbyggnaden. Ni känner igen det; gå ut hårt med en fantastisk låt för att sedan ta ner det en smula och därefter åter bygga upp fram till A-sidans slut. Sen köra vidare med B-sidan.

En klar svårighet var att få till den där perfekta tidsanpassningen på de avsedda 60 eller 90 minuterna, så det inte blev en massa dötid i slutet på sidan, men inte heller en avkapad låt.  Som sagt, planering.

 

Under julhelgen så rensade vi här hemma, en massa jox och gamla minnen. Och i en av lådorna låg hela samlingen där (inklusive ett skrivhäfte där jag noggrant antecknat låt för låt för respektive kassettband), minnen från 25-30 år tillbaka, swischade till mig.

Många av banden har jag inte blandat till och spelat in själv utan fått från vänner. För så funkade det. Blandbanden var inte bara kassettband med bra musik. Ånej. De hade i allra högsta grad en utbildningsfunktion. En möjlighet att sprida och utbilda sina vänner om ens fantastiska musiksmak. Ofta utan att först fråga personen om den var intresserad av att bli utbildad...

Men det var en otrolig ynnest att få ett blandband från en kompis. För det var inte direkt en snabbfixad gåva, tvärtom så krävde den rejält med tid, analys av vem du egentligen var, nulägesrapport kring vad du behöver utbildas i, samt det lilla extra som kan roa dig.

 

Blandbanden fightades ett tag med cd-skivorna som alltmer tog över, och till slut förlorade mark gentemot den nya tekniken.

Och nu? Många som köper cd-skivor längre? 

Nix pix! För nu har blandbanden åter kommit till oss i en ny skepnad. Färdiga och klara på spotifys Daily mixes. Man tackar!

 

Vilka låtar jag hade på mina blandband? Ja du, bland annat den här!

 

 

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm