Alldeles egen

20 Jan 2017

En del låtar är så bra att det är bara naturligt att det finns mängder av versioner av dem, många är de som känner sig kallade att göra sin alldeles egna unika version eller helt enkelt bara vill sjunga låten.

1968 släppte gruppen The Band låten The weight.

Om du inte har hört den än, så låter den väl ungefär såsom man lätt tänker sig att en låt som framförs av ett band som spelade på Woodstock -68 borde låta. Ni vet, stökig och stimmig, med en massa gitarrer och en hammondorgel nånstans i bakgrunden. Ett gäng som sjunger samtidigt fast ändå inte. Lite som framför en lägereld fast ändå på varsin sida på stranden. Ni fattar, alldeles Underbar!

60-talsrock möter country (here I go again..) som fullständigt lockar till att sjunga med i "and, and ,and, put the load right on me..!

Nåt år senare hamnade låten i händerna på Aretha Franklin som fullständigt sjunger Woodstockflummet ur låten och gör den till äkta soul, sin Alldeles egna version, med fantastiska körare och allt. Men det bästa i den versionen är nog ändå gitarren i början...Grymt bra!

Helt utan att skämmas så ville även The Supremes och The Temptations göra låten till sin Alldeles egna, bara ett par månader senare. Med gott resultat, även om jag tycker att Diana Ross är lite som en mygga gentemot soulgiganten Aretha. Men The Temptations, däremot,  kan ju det där med att sjunga riktigt bra...om man säger så. Hoppas att Diana tackade ordentligt efteråt...

Grateful Dead gjorde den också där i krokarna, tyvärr nästan lite jobbig att lyssna på. Lite långsammare tempo, lite mer falsksång, lite mer som-om-att-åren-har-gjort-sig-påminda-om-de-där-åren-på-60talet-som-vi-borde-glömma-och-redan-har-gjort.

Anyway...

2013 gjorde ett gäng artister den till sin Alldeles egna på the Grammy award i en tribute till den avlidne trummisen i The Band, Levon Helm. Bland dessa artister ser och hör vi bland annat Brittany Howard (från Alabama Shakes), fantastisk röst! Gosh! 

Vilken version är då bäst? Vilka gjorde den till sin Alldeles egna och mest unika version? Vet inte egentligen.

Kanske är det The Staple Singers version? Även den gjord 1968 och gjord till sin Alldeles egna version.

 

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm