Dynastin vs Stena line

17 Feb 2017

A wall letö daj on my Dynastin... a wall letö daj on my...! Hör ni vilken låt det är jag försökte hitta på någon slags text till under tidigt 80-tal? Helt utan att ha någon som helst aning eller ens något sammanhang av engelska ord som jag dittills hade lärt mig.

För kommer ni ihåg den tiden? Då låttexter inte fanns tillgängliga för alla? Man hade inte en allvetande Iphone i handen utan blev faktiskt tvungen att lära sig allt om sjöar, huvudstäder och landskapsdjur utantill.

I huvudet. Tänk på det alla barn. "För du kommer ju inte direkt gå omkring med en räknemaskin i fickan..."

Nej, inte eller kunde man då lätt googla fram låttexter heller, utan du blev tvungen att transkribera och på vägen antagligen hitta på egna formuleringar och ytterst hitta på egna ord med engelsk touch. Typ. Så länge orden fick plats i melodislingan...

(Ordet Dynastin härrör antagligen till att det var det som visades på tv. En naturlig koppling till oss barn som sjöng den här texten, högst normalt att just det tv-programmet är omnämnt i Nik Kershaws hit...)

Inget konstigt alls...

Det är så fantastiskt att när man hittar på en text till en låt, och till och med faktiskt tycker sig höra den, så kopplar man gärna ihop det med något välbekant (och tycker att det är fullt normalt).

 

Jag minns en kompis i gymnasiet vars mamma var övertygad om att Stayin´alive med Bee Gees var i själva verket en reklamjingel för Stena line. Först var det väldigt roligt för oss som genast klurade ut att det inte alls stämde, men sen, vid närmare lyssning, kan jag tycka att det är konstigt att färjebolaget inte snappade upp möjligheten till en discodänga till reklamlåt. Hm, måste bero på rättigheterna...

Stena line, Stena line ha ha ha...Stena Liiiiiiiiiine...!

Varsågoda, nu har ni den i huvudet.

 

Jag har stått på scen i flera olika sammanhang under många år och inför att man repar in en ny låt, så hämtar man ner texten från någon lyricssida.

Men jag inser att på 90-talet var det ju fortfarande inte så googlevänligt och snabbinformerat ,så inför föreställningar så körde man the old-way. Lyssnade om och om igen och skrev ner, ändrade och tyckte till slut att man hade fått till en rimlig och korrekt text. Den repade man in.

Många gånger framförde jag eller andra i föreställningar helt felaktiga-hitte-på-texter...men seriöst och showmannamässigt.

Efter en snabb tanke bakåt vet jag nu att texter till låtar som ABC (Jackson 5), Good vibrations (Beach Boys) och I´ll be there (återigen dessa Jackson 5, sjunger Michael otydligt eller vad är det som händer?) har fått ändrade ord i flera allmänna föreställningar jag har medverkat i. Hrm...oops..!

 

Dynastin-låten överst kan ju ändå ursäktas med att jag 9 år och engelska var inte riktigt så starkt befäst hos mig ännu.

Har ni klurat ut vilken låt det är ännu? Annars kan du tjuvkika på länken nedan. Kanske tycker du till och med att min barndomtext faktiskt passar bättre...eller har du ett bättre alternativ?

Hur som helst. Nu har jag avslöjat mina brister i textlyssnandet, din tur! Vilken är din textmiss? För jag kan erkänna att dessa sker fortfarande, i alla fall till att jag blir korrigerad av någon vänlig medmänniska.

Stena liiiiiiine....!

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm