Är du drabbad?

21 Mar 2017

Musicworm eller Earworm eller varför inte Stuck song syndrome. Kärt barn har många namn, fast i det här fallet är väl upplevelsen inte så kär… snarare riktigt irriterande. Du vet, det där tillståndet då du inte kan sluta tänka på/nynna till samma låt hela tiden. Allra helst samma textstrof eller korta slinga.

 

På svenska kallas fenomenet för Öronmask. Det låter väldigt konkret och rent av äckligt, så jag använder nog hellre musicworm. (För att allt låter lite bättre/distanserat på engelska…)

 

Genom åren har jag har jag haft några klassiker till musicworms fastkletade i huvudet. Vad säger ni om den där Luka med Suzanne Vega (1987)? Riktig långkörare både mentalt och på listorna. Eller varför inte den, där någon sjöng ”da da di, da di da…” om och om igen. Kommer tyvärr inte ihåg vad den hette, och det är nog bäst så*. Minns även att ”I can´t stand it med Twenty 4 Seven (1989) huserade i hjärnan under en period.

 

När jag kollar runt på nätet efter musicworms så inser jag att det är ett vanligt problem. Såg en uppgift på att 9 av 10 drabbas av detta per vecka. Men även att det är mindre vanligt bland musiker än övriga befolkningen, detta då musiker generellt har mer musik kring sig vilket då gör att en enskild låt inte fastnar lika lätt. (http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/oronmaskar-vanligare-an-du-tror)

 

Forskning visar att dessa musicworms inte är samma för alla. De låtar som jag tycker är irriterande och sätter sig fast är antagligen inte alls de som du drabbas av. Vilket jag faktiskt trodde.

Jag tänkte att någonstans i vissa låtar så uppkommer en universell irriterande musikslinga som alla stör sig på. Som även på något positivt sätt hör ihop med att låten ”sätter sig” och blir en hit. Att låten som först var Catchy allteftersom övergår till Annoying. Men icke. Mina öronmaskar är min egna. Du har dina.

 

En tanke som slår mig är om detta fenomen endast gäller musik? Uppkommer inte detta i samband med andra ljud? Det måste förstås vara ett ljud som man lätt kan ta till sig, som inte är för svårt att härma eller minnas.

Jag vet inte vad det skulle kunna vara, men jag tänker på om ens katt jamar mycket eller vågor som konstant bryts vid stranden. Kan dessa ljud sätta sig? Gäller det bara människoproducerad musik? Eller kan det uppstå vid fågelsång?

Inser att det krävs en del av dig om du konstant ska efterhärma en lärka eller bofink. Musikalitet, tonalitet och mentalvård.

 

Men vad kan du göra då, om du tillhör de 90 % som drabbas av detta varje vecka?

Misströsta inte! Det finns tydligen en massa knep att ta till om man drabbas.

Ett som jag har läst om är att lyssna på låten som hemsöker dig, gärna sjunga med och, det här är viktigt, lyssna/sjung med ända till sluttonen. Ända till slutet.

 

På så sätt ska du ha fått det avslutet som din hjärna har saknat. Det kanske inte känns så lockande att lyssna till just den låten som har irriterat ditt medvetande under ett par dagar. Ingen medicin är ju rolig att ta, vilket jag tolkar till att denna metod rimligtvis borde funka.

 

Apropå irriterande låtar. Melodifestivalen är över för den här gången. Då menar jag på tv.

 Inte här hemma. Inte alls. Skillnaden nu är mest att barnen lyssnar hellre på bröderna Norbergs parodier än originalartisterna.

Så veckans Musicworm hos mig är Den slinker ner (med ost), (original När ingen ser).  

 

*Da da di…da di da…  

Det var denna jag menade.. (varning alla som inte vill drabbas...)

 

 

Taggar

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm