3 tips

4 Apr 2017

Ormar, alligatorer och träskmark. Tänker jag mig. En flodbåt som lugnt tröskar sig fram längsmed floden.

Och musiken.

Musiken och vattnet.

Den suggestiva amerikanska södern med musiken som vibrerande tar sin plats i kroppen och hjärtat. Jag har fastnat för tre låtar som är olika men samtidigt väldigt lika. Tema södern och vattnet. Eller floden, om man ska vara specifik.

 

Den första är ur filmen Oh brother, where art thou?( 2000). Fantastiskt udda film med George Clooney i huvudrollen, som utspelar sig just i den amerikanska södern på 30-talet. Se den. Mycket bra musik som har funnits i huvudet från och till sedan dess, soundtracket blev en enorm hit och vann en Grammy.

Låten är Down to the river to pray med Alison Krauss. Bra bluegrass/gospel. Helt i a capella, men med påbyggande körstämmor. En snäll melodi som i sammanhanget i filmen ter sig lite obehaglig på något sätt.

I mitt tycke.

 

Vill du höra en riktig Vatten-i-södern-låt-med-dessutom-grymt-bra-sång? The Staple singers (ja, jag har skrivit om dem förr...) med låten Wade in the water. Den finns naturligtvis i en mängd olika versioner, som sig bör… men deras är nog en av de bästa.

The Staple singers bestod av fyra syskon där pappan agerade agent och styrde gospelgruppen. Känns bekant på något sätt i den amerikanska musikhistorien (Jackson 5, Beach boys…). Får nog bli ett framtida blogginlägg om just alla dessa syskongrupper.  

Även Eva Cassidy gjorde den låten, men då i lite mer jazzig tappning som mer passade hennes sprödare röst.

 

Men den bästa flodlåten får ni här. Gruppen heter Delta Rae, en grupp, även här, bestående av en rad syskon och några kompisar, och låten heter Bottom of the river.

Börjar med en ensam röst som ackompanjeras av syrsor och fotsteg och trummor, för att sedan byggas upp med kör.

Jag gillar bäst ”hyssjandet” i kören och solistens otroliga röstkapacitet. Jösses, snacka om röst! Musikvideon (heter det så fortfarande?) är lika mörk den, bokstavligen. Svår att se på skärmen om det är för soligt ute eller i rummet. Kolla in klippet nedan istället, lite belysning lättar alltid upp.

Jag blir så imponerad av hur man använder andra saker än instrument (eller datorer) för att få de ljud man vill ha, som här, kedjor i en tunna. Me like.

 

På något sätt summerar låten mina tankar om den suggestiva södern. Väl medveten om att min bild av södern är tudelad med en hel del sidor jag inte alls gillar, men idag väljer jag enbart de goda musikaliska sidorna.

 

Jodå, träskmark och alligatorer i all ära. Igår såg jag vårens första nyvakna bin. Det ni.

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm