10 måsten inför påsken

12 Apr 2017

Det sägs ibland att påsken inte riktigt har slagit igenom som högtid på grund av bristen på egen musikgenre. Ni vet, om jag säger ”sjung på en jullåt!” så har ni antagligen ett register av passande låtar som snabbt dyker upp i huvudet, förmodligen samma sak kring sommarlåtar som passar till midsommarsillen.

Men påsken, nja, det är något annat. Inte för att vi inte vill ha påsk, långledigt och förhoppning om lite vårsol till kaffet är mycket värt. Fast det vore ju ännu bättre med en passande jingel till kaffeskvätten, eller hur?

 

Misströsta inte! För din skull, och en hel del för min egen, så har jag nosat upp de där låtarna som bokstavligen sätter ton på påsklunchen eller äggjakten.

 

Allt börjar med vad som kom först. Hönan eller ägget? Hm. Jag bestämmer att hönan är pionjären i sammanhanget och börjar därmed vår resa.

 

Hönan Agda av vår käre Cornelis Vreeswijk. I all sin underfundighet, textklureri och kärlekstörst så är den alltid fantastisk. Härligt är det förstås att lyssna till Vreeswijks liveversion där publiken fullständigt bryter ihop av skratt, men jag har även sett/hört andras versioner av den som, även de, har varit fulländade.

 

Easter av Marillion, en brittiskt neo-progressivt band (läser jag när jag googlar… har inte någon koll alls på dem). En sävlig och smått intetsägande låt, med alldeles för mycket självförtroende i sina gitarrsolon (läs: för långa). Eller förresten, hoppa över den här låten, den gör varken från eller till med din påskfeeling.

 

Påsken infaller och vad äter du? Sill, jo jag förstår det, men jag vägrar leta efter sill-låtar. Nej, jag menar förstås ägg. Hur konstigt det än kan verka så kryllar det av ägglåtar. Till exempel en låt som börjar med lite trummor och en gurka. Så kul med gurka i Beastie Boys Egg man, för personligen förknippar jag det instrumentet främst med musikundervisning i skolan. Ja, hur som helst, det tjoas och spelas gurka i låten och eventuellt nämns även Humpty Dumpty.

 

Ur ett ägg kanske det kommer en liten fågel i form av Songbird av den fantastiska Eva Cassidy. Kan aldrig lyssna sönder den, helt underbar. Lyssna du också. Det är en uppmaning.

 

När du har ätit dina ägg bör du röra på dig lite, varför inte gå ut på gator och torg och besjunga högtiden och dess musik? Då är den rätta låten för dig Easter Parade med den ikoniska Judy Garland. Den tillhör såklart en underbar musikalfilm från Hollywoods guldår, Easter Parade (1948).

 

Shake a tailfeather med Ike och Tina (bland många andra) är bra att ta till om du vill få upp tempot på paraden. Jag menar, det är alltid härligt med en bra parad, men ibland vill man hem och göra annat också.

 

I want candy, det är ju påsk! En av grupperna bakom låten heter Bow wow wow och beskrivs närmast som en new-wave-grupp. Kuriosa är att Boy George är en tidig medlem. Lite dagiskänsla i låten dock, vilket förstärktes av att den släppts även av en liten Aaron Carter, då 13 bast.

 

Gult, gult och gult, var du än tittar. Yellow med Coldplay förstärker den känslan. Och färgseendet.

 

”Don´t follow the white rabbit”. Men här gör vi faktiskt det. White rabbit med Jefferson Airplane, en väldigt suggestiv och intensifierad låt. En läskig låt, på något sätt, som även förekommer i en del filmer. Kanske hänger vi inte på kaninen den här gången? Vi har ju trots allt redan fått godiset.

 

Okej, påsken lägger på och nu måste vi lägga bort. Jag menar, det är dags att ta tag i sig själv och krypa upp ur sockerdimman och äggstanningen och röra på kroppen. Run the world med Americas sweetheart Beyoncé, en av de mest populäraste låtarna att springa till enligt Runners World 2016.

 

Så varsågod! Nu är det bara resten kvar.

Glad påsk!

 

Songbird/ Eva Cassidy

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm