Glitter och stickning

10 May 2017

Glitter, falsksång, smink och överkoreograferade nummer. Där är vi nu.

Jag upptäckte detta av en slump igår kväll att det åter är dags för Eurovisions intåg i våra hem. Jag hade missat det. Konstigt kanske, eller kanske inte. Jag är inte på något sätt fanatisk inom detta område, men hejar naturligtvis alltid på Sverige, vilket gör att man alltid är en smula nervös när vår kandidat framför sitt nummer, blir lite irriterad över att alla andra röstar på grannlandet, men tycker det är lika självklart att vi ska få tolvan från Norge. (Det stämmer inte men ganska höga siffror får vi från vårt kära grannland http://www.dn.se/kultur-noje/tack-kara-norge-for-alla-schlagerpoang/, ja… förutom förra året.).

 

När man sitter en hel kväll och tittar på detta spektakel, vilket det faktiskt är, så blandas allt detta samman till en glittrande gröt. Man vet inte vad som är upp och ner, ballad eller disco och inte heller vad som sjunges på engelska eller inte. Man blir eurovisionparalyserad.

 

Om man däremot återkommer till några bidrag något år senare så kan de faktiskt utkristalliseras något från mängden. Helt plötsligt hör man melodin, någon speciell slinga och att artisten faktiskt inte sjunger så tokigt. Låten måste ibland få stå för sig själv för att bli upptäckt. Den måste få mogna.

 

Min första och en av de bästa eurovisionlåtarna är den italienska Gente di Mare (jag var väldigt svag för Italia-popen på 80-talet…). Jag vet att ni vet vilken den är, för den tog vi verkligen till oss 1987. Smäktande körer som mjukt vågskvalp som då och då bryts av, av en raspig italiensk stämma. Som en lite för stark espresso i Rom samtidigt som man doppar fötterna i Fontana di Trevi. (Ja, utan övriga turister och alla mynt som stör).

 

En vanlig ingrediens i eurovisionmusiken är trummor. Helst i synkroniserad tappning med stora slagverk och bara överkroppar. Hej och hå, vad originella Litauen-Moldavien-Polen var i år… helt egna om sin grej… de hade, håll i er nu, trummor!

Nja, men en låt där trummorna funkar riktigt bra och dessutom tog hem segern var Ukrainas Wild dances. Trummor som dessutom ackompanjeras av starka röster visade sig bli en hit även här. Mycket dans har det blivit till den låten!

 

2008 deltog låten som toppar min lista.

En underlig saga utspelade sig på scen med en till synes förvirrad Björn Kjellman-kopia och en sångerska som såg ut som direkt hämtad ur Rocky Horror show. Det hängdes tvätt och fyra brudklänningsförsedda körsångerskor gjorde iordning fruktkorgar för att sedan övergå till sin stickning. Ni hör ju själva. Svårslaget.

 

Själva låten skulle kunna ge Håkan Hellström ännu en möjlighet att slå rekord på Ullevi, om det hade varit han som hade skrivit den. Jag har inte en susning om vad de sjunger om, men det spelar liksom ingen roll för musiken satte sig direkt i mitt hjärta. Utan mognadstid.

Kanske känner du igen den om du lyssnar, Sverige gav nämligen Pokusaj av Laka vår 10-poängare det året. Vi kan det där med musik i det här landet, vi producerar mycket bra, men uppskattar bra musik från andra håll. Heja oss och heja Laka!

 

På lördag är det dags för Robin Bengtsson att hoppa på gåbandet. Hur det kommer att gå? Ingen aning, men jag kommer att vara nervös, tycka att det är tråkigt att Cypern och Grekland är så bästaste vänner och bli sur om vi inte får en tolva från Danmark.

 

Hej på er!

 

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm