Hur musik kan fixa till din dag

8 Jun 2017

För tusen år sedan, på ett ungefär, skrev jag min C-uppsats i ämnet musik och dess påverkan på den mänskliga hjärnan. Jag tänker inte alls recitera ur det mästerverket här, men jag fortsätter att ständigt vara fascinerad över ämnet.

Hur kan det komma sig att en yttre faktor som musik påverkar ditt tänk och ditt beteende? Det finns naturligtvis mängder av forskning kring detta och mycket av den återkommer till tiden då människan var ett foster och översköljdes av vågskvalp, lågmälda ljud och hjärtslag. Lite coolt att tänka på. Och tryggt.

 

Därigenom skapades din första kontakt med rytm och puls.

 

Musik skapar känslor, eller förstärker dessa, beroende på vad för slags musik du lyssnar på. Det första man då kanske tänker på är att lugn musik skapar lugn och snabb musik skapar energi. Antagligen är det så. Men jag tror också att det beror på individen, vad man föredrar, vad just du mår bra av.

Du har säkert en genre eller specifik låt som du bara inte klarar av. Som skapar minst sagt negativa känslor hos dig. Samma låt kan frambringa den totala motsatsen hos någon annan.

 

Okej, för att lämna det lätt akademiska och återgå till det populärkulturella så radar jag upp några av mina exempel på låtar som skapar olika känslor, testa gärna och lyssna på dessa. Kanske tycker du detsamma som jag eller något helt annat, kommentera gärna nedan så jag får höra vad du föredrar!

 

1. Lugn – Come away with me med Norah Jones. Fantastisk röst, som sammet, helt utan ansträngning, med försiktigt susande trumvispar i bakgrunden.

 

2. Morgontrött – Jag ger dig min morgon med Fred Åkerström. Svensk klassiker som ger mig en känsla av sommarmorgon, fågelkvitter och lediga dagar. Med en väldigt fin och intim text.

 

3. Glädje – Why´d you come in here lookin´like that med Dolly Parton. Bästa låten att dansande laga mat till och låtsas att man sjunger rätt text. (Inte ens i närheten, jag kan inte ett ord…)

 

4. Mys-chilla (om det är en känsla) – Don´t worry be happy med Bobby McFerrin. Kan man lyssna till den utan att sjunga med? Förresten, ni vet väl att det är Bobby McFerrin som själv gör alla stämmor och röstkomp?

 

5. Kaxig och stark – Born this way med Lady Gaga. Multibegåvad människa som kan allt. I stort sett. Plus übercool. (Alltid intressant, klurigt eller märkligt klädd som grädden på moset.)

 

Ja, det finns mycket musik som är bra. Nu när jag sitter och lyssnar, och funderar över vilka låtar som ska nämnas här, sitter jag egentligen mest och bara diggar/dansar/sjunger, om jag ska vara ärlig. Glömmer liksom bort att jag håller på och skriver.

Men det är just det jag vill komma åt. Att musiken påverkar dig. Så du glömmer bort vad du håller på med, om du är ledsen eller arg, om du är orolig eller stressad.

 

Ibland möter jag människor som säger att de inte är intresserade av musik, de bryr sig inte om olika slags genrer eller vad de själva tycker om. Nähäpp du, tänker jag. Fundera på det nästa gång du går in i en affär, blir påverkad av reklam eller köper något du inte tänkte dig behöva! Men mer om den påverkan av musik tar vi en annan gång.

 

Tjillevipp!

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm