8 kvinnor - 8 decennier - 8 mars

8 Mar 2018

8 mars, den internationella kvinnodagen, dagen jag önskar inte behövdes.

Men nu är vi här och även om jag ibland får känslan av att vi går bakåt, tror och hoppas jag ändå att vi tar oss framåt. I det stora hela. Kanske blir den här dagen överflödig om några år. Kanske.

 

Inom musiken är det naturligtvis inga problem att lyfta fantastiska kvinnliga såväl som manliga förebilder. Däremot upptäcker jag att när jag söker på olika decennier så är det väldigt få kvinnliga artister som finns på samlingsalbum. Jag får scrolla ner ca 15 manliga namn innan jag stöter på en kvinnlig och så börjar den intervallen om igen. 15 killar och där ett namn på en kvinnlig musiker.

Om jag struntar i listorna och själv plockar upp kvinnliga förebilder så hittar jag en mängd.

 

Här kommer således 8 förebilder från 8 decennier till minne av 8 mars.

 

40-tal – Edith Piaf

Ja, vad säger man? Cool fransyska med oförglömliga melodier. Med rullande R som får vem som helst att bli avundsjuk och springa iväg till fransklektionerna. La vie en Rose och Je ne regrette rien är mest kända bland hennes repertoar. Personligt minne som handlar om regnigt hotellfönster, Göteborg och lillasyster.

50-tal – Alma Cogan

I was dancing with my darling to the Tenn Tenn Tennesse waltz… En låt som jag tror jag kan hela texten på utantill. Sha-la-la-la-körer funkar alltid! Personligt minne är nog mest förknippat till 90-talet, konstigt nog, under långa bilturer när man precis har fått sitt körkort.

60-tal – Janis Joplin

En av ikonerna som uppträdde på Woodstockfestivalen 1969, en fantastisk sångerska, (men antagligen lite jobbig person att hänga med) och medlem i den tragiska 27club. Albumet Pearl som innehöll flera av hennes allra största låtar ( bl.a. Mercedes Benz och Me and Bobby McGee) släpptes visserligen på 70-talet, efter hennes död, men hon räknas ändå till en av 60-talets giganter. Personligt minne är Piece of my heart som jag har sjungit många gånger, dock en gång med total (TOTAL) textminnesförlust inför en fullsatt salong. Hemska minne! ”Rajdi-rajdi-love-you-piece-of-my-heart-rajdi…” HU!!

70-tal – Dolly Parton

Vilken gigant och förebild hon är. Intelligent, målmedveten och sjukt duktig musiker. Dessutom en av världens mest produktiva låtskrivare. Det ni! Personligt minne har jag egentligen inte mer än att jag är rejält imponerad.

80-tal – Madonna

Madonna är nästan 80-talet personifierad med både musik, mode och attityd. Men, nu kommer ett erkännande, jag har aldrig gillat Madonna. Trots hennes framgångar, hits och stark-kvinna-förebild. Personligt minne är nog att låten Material Girl av någon anledning är den enda jag har stått ut med.

90-tal – Celine Dion

Titanic sjönk samtidigt som Celine Dion höjdes. För vem minns inte Leo och Kates kärlekshistoria som fullständigt översköljdes av My heart can´t go ooooon..!! En stark och smart affärskvinna med en stor portion humor och jävlaranamma. Personligt minne är sommaren 1996, teaterskola på Cypern och albumet Falling into you. Många bra låtar! 

00-tal – Beyoncé

Destinys Child-stjärnan som ställde sig på egna ben och blev Americas sweetheart och så pass untouchable att SNL gjorde den episka Beygency-sketchen kring henne. Egentligen inte min kopp te när det gäller musiken, men hon förtjänar ändå en plats på den här listan. Personligt minne är alla gånger jag skrattat så jag har gråtit till ovannämnda sketch. Love it!

10-tal – Pink

Hade först tänkt skriva dit Lady Gaga här, men ändrade mig och lyfter fram Pink istället. En kvinna med, på något sätt som jag själv inte förstår, oanade röstresurser. Alltifrån Happyfeet-filmerna och Moulin Rogue (Lady Marmalade i ny tappning ni vet) till förra årets What about us. Personligt minne har jag inget alls egentligen, så vi slutar där.

 

Åtta kvinnor som starka förebilder inom respektive decennium. Att flera (om inte alla) verkade över decenniegränserna struntar jag i. Det är ju ändå min lista.

 

Med hopp om att den här dagen är bortplockad i sitt överflöd till nästa år.

Tjingeling!

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm