Italiensk schlager och oljefat

3 Jul 2018

Tryckande hetta, surrande bin bland honungssöta blommor och vespor överallt.

Pasta, gott vin och fantastiskt blommande balkonger i gränderna där man knappt kommer in igenom.

Och Volare.

 

Min bild av Italien är cementerad i dessa upplevelser. Fotboll och fantastisk mat, ständigt ackompanjerad av musiken. Gamla italienska schlagers var vi än var. Och Volare.

 

Extremt ointresserad musiker i sällskap av en outtröttlig entertainer på ett torg i Taormina, högt upp i berget, långt över havet, stranden och parasollen. Och Volare.

 

Eller Nel blu dipinto di blu som den faktiskt heter. Volare är dock lättare för oss icke-italienare att uttala, och vill man ha en internationell hit, ja, då får man anpassa sig. Textraden Nel blu dipinto di blu är visserligen lätt att både höra och sjunga med i, men volare och cantare smäller ändå högre.

 

Varje kväll spelade hotellets trubadur (som för övrigt var riktigt bra) sin kavalkad av italienska klassiker blandat med en och annan nyare (översatt) låt. Även temat från Gudfadern komponerad av Nino Rota var vanligt förekommande i kvällsunderhållningen.

 

Italien fyrade av med allt de kunde för att den italienska stämningen skulle kännas i kropp, själ och öron.

För det är det den gör. Musiken tränger sig in i kropp och själ och fyller på med känslor, minnen och förväntningar. Vi behöver musikens hjälp för att på riktigt förstå och känna. Musiken kan som inget annat, möjligtvis lukt- och smaksinnet, placera oss på rätt eller fel plats. I rätt eller fel tid.

 

För en massa år sedan var jag i Västindien, på ön Aruba. Det var en härlig semester på många sätt, men föll lite platt när det gällde det musiktypiska. Jag vet inte vad du skulle ha förväntat dig att få höra för slags musik om du skulle resa dit, men jag hade envist förväntat mig oljefat och härliga rytmer. Dagarna gick och oljefaten uteblev. Sista dagen spelades till slut låten som vi ändå hade väntat på; Kokomo med Beach Boys. Inte riktigt så där genuint som jag hade önskat, men där och då  satte den ändå tonen för var vi var någonstans i världen.

 

Så visst, nu hemkommen till Sverige så lyssnar jag på Volare och lutar mig tillbaka i solen och drömmer tillbaka till värmen, trånga gränder och skrikande vespor. Volare…ooooh…cantare….ooooo!

Var reser du med musiken i sommar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm