Topp 1000

11 Jul 2018

Ett projekt jag ständigt har pågående är att skapa den ultimata topp 1000-listan. Helt sonika kategorisera de 1000 bästa låtarna i musikhistorien. (Ja, det kanske är att ta sig vatten över huvudet, men låt vattnet rinna för här ska det rangordnas!!)

 

Än så länge är projektet endast i tanken och i samtal här hemma. Jag och Per inbillar oss att det är hyfsat enkelt att dela upp låtarna i 100-grupper. Det vill säga, man får en snabb känsla om en låt ingår i topp 100 eller topp 200. Däremot känns det vansinnigt svårt att säga att en låt passar inom 800–900-spannet, eller om den ens platsar på listan?

 

Finns det 1000 låtar som platsar?

 

Om jag skulle börja skriva ner låtar och placera in i rätt 100-fack, kommer låtarna att ta slut framåt 600?

Jag vet faktiskt inte. Min känsla för antal är plötsligt väldigt vag i detta sammanhang.

 

Tycker jag ens om 1000 låtar eller har jag bara 650 stycken på lager?

 

På topp tre finns flera stycken. Fler än tre. Vilket i sig skapar funderingar.

 

Hur känns det att placera en låt, som man egentligen har tänkt sig på topp tre, på plats 27? Känns det rätt?

Tänk om jag verkligen har 1000 melodier som platsar, eller faktiskt 1200?

Hur kommer det kännas när ett fantastiskt stycke musik hamnar utanför listan?

 

Kommer jag att hitta musik från alla genrer eller är en del genrer för dåliga för att nämnas? Jag vill gärna tro att det finns bra musik i alla genrer men stämmer det verkligen?

 

Enda sättet att ta reda på alla tankar är att börja skapa listan, kategorisera och dela upp.

 

Men hur börjar jag?

 

Jag tänker att jag går tillbaka till the basics, till det analoga och stänger av datorn och tar fram post-it-lappar istället. Täcker hela vardagsrumsgolvet med lappar. Skriver och lägger på hög. Och hoppas att ingen plötslig bris fyller rummet och virvlar runt mitt resultat. Eller är det kanske bra? Har jag egentligen ingen aning om vad jag håller på med? Är musikvalet och uppdelningen lika spontan och där-och-då som en vindpust?

 

Jag får gå tillbaka och fundera vidare på det här projektet.

 

 Tills dess att jag har något att presentera här, så ger jag dig en klar favorit, en klar topp-tre-låt. Eller plats 27, vem vet?

Ramble on med Led Zeppelin.

 

 

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm