Hur du klarar hettan

2 Aug 2018

Än är det semestertid kvar och med den här värmen är det bäst så. (Hjärnan funkar liksom inte vid 30 grader…)

 

Musik i dödshetta. Vad lyssnar ni på?

 

Jag känner att jag alternerar mellan ett par olika genrer som passar den här sommaren och alla andra varma somrar. Dessa brukar vara svenska sommarlåtar, skön bossa och reggae (såklart).

 

Reggaen är störst i sommar. Allt annat vore konstigt och orimligt. Reggaen kommer från värmen, jammas fram i gassande sol och dansas till i sanden. Typ i alla fall. Reggae har jag lyssnat på sen mitten av tonåren och då framför allt Bob Marley. Hans musik går aldrig ur tiden, man blir aldrig trött på den och den är alltid lika bra. Jo, faktiskt, så är det.

 

En av mina favoriter är Three little birds med alla förväntade ingredienser. Typisk trumma i början, trallvänlig melodi och reggaekeyboardsoundet som kör samma sväng genom hela låten.

 

Jag kan även rekommendera Mr Brown, en tidig låt av The Wailers (Bob startade gruppen 1963 tillsammans med ett gäng kompisar innan han blev större än bandet själv och de bytte namn till Bob Marley and the Wailers).

En cool låt som berättar en sägen om ett spöke som dök upp lite varstans på Jamaica. Sättningen gör försök att skapa en spooky stämning, med otäckt skratt i början och spöklika toner.

Låten kom 1970 och även om det är en typisk reggae så är det tydligt att musiken härstammar från slutet av 60-talet och ackorden är egentligen som vilken 60-talspoplåt (från USA/England/västerut) som helst. (Typ C-F-G-C rakt igenom).

Recept på reggae

Ta en låt, vilken som helst, sätt en reggaebaktakt på den och byt ut vanlig trumma till reggaetrumman. Vips! En reggaelåt. Svårare än så är det inte. (Skrev hon lite högmodigt… 😊).

En annan Bob-pärla är förstås Redemption song som kom 10 år senare. En känslosam sång om rasism och slavhandel som gör sig än mer äkta och ärlig med den medvetna sättningen av endast en soloröst och en gitarr. Lyssna på den.

 

Ja, det finns massor av Bob Marley, varför inte No woman no cry, Jamming eller Easy Skanking? Inget stoppar dig, det är bara att ge sig in i Bob Marleys värld.

Man undrar vad mer han hade gett världen om inte den vidriga cancern tog hans liv alldeles för tidigt, endast 36 år gammal?

 

Leta reda på Bob på Spotify, slut ögonen och gunga med i hans strävan att göra världen till en bättre plats.

 

Peace.

 

 

Dela
Twittra
Pinna
Please reload

 FÖLJ MIG: 
  • musicbyJennie
  • musicbyJennie
 SENASTE INLÄGG:

October 24, 2018

September 21, 2018

August 2, 2018

July 11, 2018

July 6, 2018

February 27, 2018

Please reload

 TAGGAR:
Please reload

2018 Music by Jennie

jpnojesproduktion@gmail.com

Botkyrka, Stockholm